Van Abstract naar figuratief

Verandering

Maak de mindmap Textuur…..http://www.rijnkunst.nl/begrippen-beeldaspect-structuur-en-textuur/

Kunst is net als de wereld om ons heen door de eeuwen heen steeds veranderd. Die veranderingen worden in de kunst kunststromingen genoemd.
In een kunststroming is er eigenlijk één mening over wat kunst is en hoe het gemaakt moet worden. Een soort spelregels zeg maar, en die veranderen dus per stroming.
Nog steeds ontstaan er nieuwe stromingen of vertakkingen. En dus ook meerdere meningen over wat kunst is of kan zijn! Binnen alle kunststromingen is het belangrijkste onderscheid dat je kunt maken dat tussen figuratieve en abstracte kunst.

Bij figuratieve kunst kun je zien wat het voorstelt. De voorstelling lijkt op hoe de dingen er in het echt uit zien. Dit soort kunst wordt ook wel realistische kunst genoemd (van het woord realiteit)

b5691ed646f5a19f345de44d055cb035

Bij abstracte kunst kun je niet zien wat het voorstelt. Het gaat meer over wat de kunstenaar voelt of denkt. Geen herkenbare beelden zoals natuurlandschappen, dieren, stadsgezichten of portretten van mensen. En omdat er niets herkenbaars op staat zijn deze kunstwerken ook niet altijd meteen te begrijpen. Vaak is dat ook niet echt de bedoeling. Je kunt ze ook met je gevoel benaderen, en niet met je verstand.

266px-Theo_van_Doesburg_Composition_I

In deze opdracht ga je van beide kunststromingen iets gebruiken.

Je begint abstract en je tekening eindigt figuratief. Dat is een lastig proces, maar wel heel leuk!

Eigenlijk moet je met denken beginnen bij het eind. Wat wil je uiteindelijk figuratief tekenen. Als je dat weet, dan ga je dat beeld beetje bij beetje stileren, dat betekent dat je het beeld gaat vereenvoudigen tot een karakteristieke vorm.

Kijk eens naar hoe deze stier van vorm veranderd: 

Kunstenaars Elzendaalcollege Gennep: Van figuratief naar abstract

Om nog een voorbeeld te geven: dit is hoe verschillende kunststromingen een kus uitbeelden.

de-kus-figuratief
de-kus-klimt
de-kus-1
de-kus-abstract
de-kus-beeld

Zo zie je hoe je van een herkenbaar beeld een abstract beeld kan maken. Het begint heel herkenbaar en als laatst zie je eerst een rechthoekige steen, dan ga je er iets in zien.

Om te laten zien hoe dat er in jullie tekening uit gaat zien, zal ik een paar voorbeelden met jullie delen.

2012-06-13-10-01-21-1
2012-06-19-08-43-57-1
van-figuratief-naar-abstract

Stap 1:

Eerst ga je oefenen. Maak in je schetsboek van drie verschillende voorwerpen/figuren een abstracte vorm in 5 stappen. Dat is lastig, maar denk rustig na welke kleine aanpassingen er nodig zijn per stap om de vorm te stileren.

Stap 2:

Heb je de drie oefeningen klaar, dan ga je nadenken wat jij wilt tekenen. Wat wordt jouw eindvorm (figuratief) en met welke vorm (abstract) ga je beginnen. In je tekening verwerk je straks verschillende structuren en lijnen. Zoek een paar structuren en lijnen op die passen bij jouw thema. Schets dit in je schetsboek of plak een document op met verschillende afbeeldingen van structuren en lijnen.

Stap 3: Eindproduct

  • Begin op een a3 met een achtergrond, welke past bij jou onderwerp. De achtergrond verf je met ecoline gemengd met water of met waterverf en probeer verschillende technieken uit. Dit mag je ook eerst doen op een kladpapier die je in je schetsboek kunt plakken als materiaalproef.
  • Als de ondergrond droog is, ga je met dun potlood jouw tekening erin tekenen. Je begint onderaan. Je werkt de tekening in minimaal 5  stappen omhoog. Elke rij krijgt steeds meer vorm. Doe dit heel dun met je potlood, dan kun je het nog herstellen als je een foutje maakt.
  • Laat je opzet even aan de docent zien.
  • Als je tevreden bent met je tekening in potlood dan begin je daarna met zwarte inkt of een fineliner onderaan je tekening de rijen in te verven of te tekenen. De fijne lijntjes met een kroontjespen of met een fineliner! 
  • Je kunt er voor kiezen om het grootste figuur bovenaan in te schilderen met ecoline of in te kleuren met kleurpotloden. Dat geeft een mooi effect.
SAMSUNG
SAMSUNG
SAMSUNG

Categorieën:2TL CVLMevrouw Van Der Vlis