PIECE of CAKE

Oefenopdracht

Eerst gaan we met grijs potlood op tekenpapier 3 opzetten maken. Maak hiervoor per tekening een vierkant kader.

Het gaat erom dat je bepaald welk gebakje je wél hélémaal of gedeeltelijk gaat tekenen.

Kijk door een diaraampje naar de gebakjes die zijn neergezet als stilleven. Houdt je het diaraampje dichtbij je oog dan zie je alles. Houdt je arm gestrekt dan zie je maar een klein gedeelte.

DEF Stilleven = een schilderij, tekening of foto waarbij de kunstenaar een aantal onbeweeglijke voorwerpen opstelt en die als model gebruikt voor zijn werk. Bij een stilleven gaat het meestal om de afbeelding van levenloze dingen en alledaagse voorwerpen.

[Je kunt ook zelf een vierkantje maken: vouw een A4 diagonaal dubbel, knip er een winkelhaak uit -> nu heb je een [ ]

Maak daarna met je I-pad 3 verschillende foto’s in close-up van de gebakjes.

Bepaal je compositie:

Je moet de taartjes zó groot opblazen/ uitvergroten dat je ongeveer 3 of maximaal 5 taartjes in beeld hebt. Één of twee gebakjes zijn slechts voor een deel zichtbaar. Je moet dus afsnijding toepassen.

DEF Afsnijding = dat je een voorwerp (gebakje) slechts gedeeltelijk ziet op het schilderij. De rest van de vorm valt van de rand van je papier / foto.

We “oefenen” met grijs potlood / houtskool om een mooie compositie te bepalen.

Maak 3 snelle compositie-schetsen nav de 3 close-up foto’s die je zelf gemaakt hebt.

DEF Compositie = het ordenen van vormen, volgens een vooraf bepaalde strategie.  Een kunstwerk of foto krijgt een bepaalde vlakverdeling

piece-of-cake-1 piece-of-cake-2 piece-of-cake-3
De Opdracht (= PW)

Zet met potlood op een vierkant stuk papier van 25 x 25 cm een kader zodat je een rand van 1 cm breed krijgt. Je hebt dan een tekening van 23 x 23 cm.

Kies je beste schets en maak die met ecoline, vetkrijt en oost-indische inkt.

Teken met potlood de opzet van de gebakjes, zó dat de vlakverdeling in evenwicht is. De compositie moet aan elke zijkant de rand van je papier raken, met andere woorden: je gebruikt weer afsnijding.

Zet de lijnen eerst aan met wasco (=vetkrijt) -> Doe dit vooral met wit, als je er later met ecoline overheen gaat, krijg je een gaaf effect. Schilder – met ecoline én teken met oost-indische inkt én een kroontjespen de gebakjes en stukjes cake waarheidsgetrouw na. Dat is schilderen naar de werkelijkheid. Gebruik dus géén fantasie. De techniek zorgt voor een bepaalde mate van abstrahering (= vereenvoudigen van de werkelijkheid)

Je zult merken dat dit niet kan. Schilderen – ook met ecoline –  is niet hetzelfde als een foto maken. Doordat je met een penseel / kwast de werkelijkheid probeert na te bootsen, ben je de werkelijkheid al aan het vereenvoudigen (= abstraheren).

Succes, ELd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.