Onderhoud penselen

Onderhouden

Penselen kunnen gebreken gaan vertonen als ze slecht onderhouden worden. Denk aan ingedroogde verfresten, waardoor de haartjes wijd uit elkaar gaan staan. Of haren die afbreken door verf die hard is geworden.

Ook kunnen je penselen vervormen als ze op de verkeerde manier worden bewaard. We raden af om penselen tijdens het schilderen (te lang) in het water of in de terpentine te laten staan. Doe je dat wel, dan kan het gebeuren dat de punten vervormen of de haren bros worden.

Stamp niet met je penseel op de bodem van de pot met water of terpentine. De haren kunnen daardoor afbreken. 

Acrylverf gebruikt? Maak dan de penselen meteen schoon, anders droogt de verf in.

Met olieverf bezig geweest? Dan kun je de penselen eventueel een paar dagen bewaren in aluminiumfolie. Zo drogen ze niet uit.

Uiteraard gaat de voorkeur uit naar de penselen meteen schoonmaken na gebruik. We raden af om penselen te drogen op de verwarming. Dat is niet goed voor het haar en daarnaast kan de houten steel krimpen, waardoor de metalen bus los gaat zitten om de steel. Vermijd kokend/heet water. Gebruik liever lauw of koud water. 

Schoonmaken

Het is meestal niet voldoende om je penselen met alleen water (acrylverf) of terpentine (olieverf) schoon te maken. Er kunnen dan namelijk verfresten achterblijven. Je kunt de penselen beter eerst goed afvegen aan een oude doek, of aan papier als je geen doek hebt. Probeer de verf er voorzichtig uit te drukken, tussen de haren naar de punt toe.

Spoel het penseel daarna goed uit. Je kunt de penselen eventueel inzepen met een milde zeep (bijvoorbeeld groene zeep) of een mild afwasmiddel. Wrijf het haar voorzichtig over je handpalm en spoel het net zo lang uit totdat de zeep gaat schuimen en spierwit is. Dat betekent dat het penseel geen kleur meer afgeeft.

Vooral als je olieverf hebt gebruikt is dat zinvol. Het penseel wordt dan weer wat vettiger (door terpentine verdwijnt vet uit de haren van het penseel). 

Tot slot:

Droog je het penseel af aan een doek of papier. Breng daarna met je vingers de haren in vorm en zet het penseel staand op zijn kop in een vaasje, een glas of een oude jampot. Zodra de penselen droog zijn, kun je ze eventueel opbergen in een doosje of etui.