Geef jezelf een kleur

 1. De kleurencirkel

In de vorige opdracht heb je van alles geleerd over vorm. Vorm is één van de beeldaspecten die je gaat leren in de onderbouw. Kleur is ook een beeldaspect.

Soorten kleuren

Er zijn drie kleuren waarmee je alle andere kleuren kunt maken, deze kleuren noemen we de primaire kleuren.

 • De primaire kleuren zijn; rood (magenta), geel (citroen) en blauw (cyaan).
 • Als je twee primaire kleuren mengt, ontstaan er secundaire kleuren. De secundaire kleuren zijn; oranje, paars en groen.
 • Als je secundaire kleuren met primaire kleuren mengt, ontstaan er tertiaire kleuren.


De verzadiging van een kleur houdt de hoeveelheid stralingskracht of helderheid in. De primaire kleuren zijn het meest verzadigd.

We maken verschil tussen warme en koude kleuren. Koude kleuren als blauw of paars doen gevoelsmatig koud, kil en rustig aan. Warme kleuren als rood en geel geven een warm gevoel.

WAT GA JE MAKEN?

Maak als eerst een mindmap over beeldaspect kleur. Zo leer je alvast de begrippen kennen die hierbij horen. Klik op de link om naar de mindmap te navigeren.

Beantwoord de onderstaande vragen in je schetsboek. Maak er een nette bladzijde van en houd nog wat ruimte over want je moet nog meer vragen beantwoorden.

 1. Noem de drie primaire kleuren.
 2. Noem de secundaire kleuren.
 3. Van welke twee kleuren wordt oranje gemaakt?
 4. Van welke twee kleuren wordt paars gemaakt?
 5. Van welke twee kleuren wordt groen gemaakt?
 6. Hoe ontstaan tertiaire kleuren?

Je krijgt hierna een inschilderbare kleurencirkel van je docent. Schilder deze netjes in en let op dat je de kleuren goed mengt en egaal inschildert. Plak de kleurencirkel in je schetsboek. Deze wordt beoordeeld op netheid en op hoe goed je de kleuren hebt gemengd. Voor je gaat schilderen pak je een onderlegger, een potje water, een stukje papier voor je kwasten af te drogen en penselen.

WAT MOET JE INLEVEREN?

 • De antwoorden op de vragen
 • De ingeschilderde kleurencirkel
De kleurencirkel met primaire, secundaire en tertiaire kleuren. | Kleuren, Kleurenleer, Kunst ideeën

INFORMATIE

Als je nog eens wilt kijken hoe je de kleurencirkel moet inschilderen dan kun je hier het filmpje bekijken.

INSPIRATIE

De kleurencirkel waar wij mee werken is bedacht door Johannes Itten. Naast dat hij kunstenaar was heeft hij ook een kleurenleer bedacht. De kleurencirkel was de basis voor deze kleurenleer.

2. Portret in tinten.

Het doel van deze opdracht is dat je leert om goed te mengen, om veel verschillende tinten van 1 kleur te maken en precies te schilderen.

De opdracht:

Maak een portret van jezelf in je schetsboek in verschillende tinten. (je mag een los a4 papier pakken en deze later in je schetsboek plakken.)

Wat ga je doen?

 • Neem een foto mee van jezelf. Zorgt dat je er groot opstaat, dat je veel licht/donker op de foto ziet en dat de foto op A4 formaat geprint is.
 • Trek je foto over op een bladzijde met het carbonpapier. Het is prettig om het carbonpapier en je foto bovenaan met een stukje tape vast te zetten zodat je werk niet verschuift. Kijk af en toe hoe je overtrekwerk eruit ziet. Let bij het overtrekken vooral op de lichte en donkere delen van je gezicht.
 • Als je alles hebt over getrokken kies je 1 kleur uit. De donkerste delen schilder je in met donkere tinten van die ene kleur, je kunt daarbij zwarte verf gebruiken , de lichtere delen schilder je in met die ene kleur die je mengt met wit. Daar tussen probeer je zoveel mogelijk tinten te gebruiken.

Wat moet je inleveren?

 • De tekening

Waar wordt je op beoordeeld?

 • Is het portret herkenbaar?
 • Heb je veel verschillende tinten gebruikt?
 • Heb je netjes geschilderd?
Paige Cody
Jaanvi Gulati

3. Kleurcontrast

Wanneer kleuren naast elkaar worden geplaatst heeft dat vaak een bepaald effect. We noemen dat kleurcontrast. Er zijn verschillende kleurcontrasten.

Kleurcontrasten en effecten:

 • Kleur-tegen-kleur contrast. Dit is simpelweg het verschil van kleur. Je ziet dit contrast als je de pure kleuren tegen elkaar aanzet, zonder omtreklijnen dus. Kleur-tegen-kleur contrast is het grootst tussen primaire kleuren.
 • Complementair contrast. Bepaalde kleuren lijken elkaar te versterken als je ze naast elkaar zet. Dit is het geval bij kleuren die in de kleurencirkel het verst van elkaar afliggen.
 • Licht-donker contrast. Dit is het verschil tussen lichte en donkere kleuren.
 • Warm-koud contrast. Dit is het verschil tussen warme en koude kleuren.

Wat moet je doen?

Beantwoord de onderstaande vragen in je schetsboek. Doe dit op dezelfde bladzijde als de vorige vragen.

 1. Noem een heel goed voorbeeld van kleur-tegen-kleur contrast.
 2. Noem een heel goed voorbeeld van complementair contrast.
 3. Noem een heel goed voorbeeld van lichtdonker contrast.
 4. Noem een heel goed voorbeeld van warm-koud contrast.

Maak in je schetsboek vier kaders van 10 cm. x 5 cm. en deel deze in tweeën. Kleur in deze kaders de vier verschillende contrasten. Zet de namen erbij. Maak er een mooie pagina van. Je wordt beoordeeld op netheid en juistheid.

Wat moet je inleveren?

 • De antwoorden op de vragen
 • De vier kleurcontrasten

Informatie

Als je nog eens wilt kijken welke kleurcontrasten er zijn dan kun je het filmpje hieronder bekijken. En daaronder vind je een extra filmpje over kleur.

Film kleurcontrasten: https://www.youtube.com/watch?v=1BZuegGyXVY

Film beeldaspect kleur: https://www.youtube.com/watch?v=KdYDdi_07iQ

Inspiratie

Kenmerkend voor het latere werk van Vincent van Gogh is dat hij veel werkte met kleurcontrasten. Zijn vroegere werken zoals bijvoorbeeld ‘De aardappeleters’ zijn veel donkerder en maken soms een sombere indruk. Als je dan kijkt naar het zelfportret op deze pagina die hij later heeft gemaakt dan zie dat hij hele andere kleuren gebruikt. Het felle kleurgebruik valt meteen op. De warme oranje en rode tinten in zijn baard vormen met de koele blauwe kleuren in zijn jas en de achtergrond zowel een warm-koud als een complementair contrast.

de aardappeleters Vincent van Gogh
zelfportret Vincent van Gogh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.