Fabeldier

FABELDIEREN

De namen op onderstaande lijst betreffen allemaal mythische wezens, die in veel gevallen teruggaan naar zeer oude tijden. Deze wezens spreken tot de verbeelding en komen veel voor in oude boeken, in sprookjeslegendes, en in de mythologie. Vaak zijn de wezens kwaadaardig of gevaarlijk, en traditioneel worden zij verslagen door een heilige of ridder.

Veel fabeldieren hebben menselijke trekken. Zo kan de sfinx spreken en moeilijke raadsels verzinnen. De weerwolf is een mens die bij tijd en wijle in een wolf verandert. De lijst van fabeldieren geeft aan welke wezens in de loop van de geschiedenis in de fantasie van de mensheid zijn ontstaan. Kijk eens op deze site en zie eens hoeveel fabeldieren er zijn ontstaan in de loop der tijd.

https://wikikids.nl/Lijst_van_fabeldieren

De opdracht:

Vaak zijn de fabeldieren combinaties van andere dieren, of hebben zij een onnatuurlijk aantal lichaamsdelen. Soms zijn ze uitvergrote versies van bestaande dieren, of net tegenpolen.

  1. Jij gaat je eigen fabeldier ontwerpen, je begint met:
  2. Een mindmap te maken met daarin zoveel als je kunt vinden  over fabeldieren en de periodes waarin ze leefden. Waar zijn ze te zien? Enz…klik op de blauwe worden in de inleiding om woorden te vinden voor je mindmap.
  3. Je maakt vanuit tijdschriften of uitgeprinte dieren geknipte delen van een dier een nieuw fabeldier. Plak deze in je schetsboek.
  4. Kijk eens op mijn pinterestbord: https://nl.pinterest.com/docentcvl/fabeldieren/
  5. Maak een schets in je dummie van hoe je het dier ongeveer zou willen tekenen.
  6. Teken daarna je ontworpen dier op een A3 papier, redelijk groot.
  7. Trek het over met pen en inkt of een fineliner.
  8. Schilder er een gouden rand omheen en bewaar de tekening in je map of dummie.
  9. Neem een nieuw A3 papier en maak met één van de krijtsoorten een achtergrond welke past bij het de leefomgeving van jouw fabeldier en plak er nog gebouwen in uit de geschiedenis of van de oudheid.
Mindmap fabeldieren

Uit tijdschriften samengesteld dieren.

Fabeldier in omgeving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.