Een masker in een landschap

MASKER IN EEN LANDSCHAP

Opdracht 1: Inspiratie opdoen!

Bij deze opdracht ontwerp je een masker die onderdeel wordt van een landschap. Om inspiratie voor de tekening te krijgen maak je eerst een inspiratieblad waarop je de sfeer laat zien van hoe je eindwerk er in grote lijnen uit komt te zien. Je inspiratieblad is het startpunt waar je ideeën ontstaan. Je maakt op je iPad een collage van afbeeldingen die hieronder staan beschreven:

– Een landschap (hoeft niet perse een weiland te zijn). Het kan fantasievol en dromerig zijn. Om op ideeën te komen kun je eerst kijken naar  de afbeeldingen van surrealisme!

– Kleuren en patronen die je later in jouw tekening wilt gebruiken

Gezicht recht van voren.

Vormen en voorwerpen die je kunt gebruiken in je tekening.

– Op je inspiratieblad laat je dus zien welke sfeer jouw tekening gaat uitstralen. Je laat als ontwerper zien welke kleuren, structuren, vormen en ideeën je gaat gebruiken.

Bekijk dit filmpje: Het laat zien hoe je een inspiratieblad kunt opbouwen! Jullie maken hem digitaal!!!

Bekijk ook mijn pinterest bord: een masker in een landschap

FullSizeRender

Opdracht 2: Ontwerpen!

– Maak op een a-4 papier vier schetsjes van verschillende maskers. Verdeel je a-4 in precies vier even grote vlakken, dun met potlood. Teken in elk vlak een vorm van een hoofd (eivorm) zo groot mogelijk. Teken in je gezicht wel de omtrek van je ogen, maar niet de pupillen. Tussen de ogen past precies één oog, de ogen zitten op het midden van je gezicht!

26308b57ddf84901a56eef8e41d895a0 image1

Uiteindelijk raakt het maskers rondom de randen van het vlak.  Verdeel de maskers in verschillende vlakken en teken in de vlakken structuren. Kleur de maskers in! Gebruik bij je ontwerp onderdelen van je inspiratieblad.

Tip: Gebruik lichtval en schaduw in je tekening. Dit kun je doen door licht of donker te kleuren, door arcering aan te brengen en door groot en klein te tekenen. Zo laat je dieptewerking zien in je tekening.

ccf60246445a5430c7ede5cf2367bce8 ce043ef96d702334f8a5f0060f2bfb60

Opdracht 3: Produceren!

– Kies één van de maskers uit om op een a-4 in het groot te tekenen. Je mag ook van alle 4 de maskers die je ontworpen hebt verschillende elementen combineren om zo tot een geheel nieuw ontwerp te komen. Als de docent het masker heeft goedgekeurd in potlood, dan mag je de tekening gaan inkleuren. Gebruik hiervoor 3 verschillende materialen. Kleur zo, dat je het wit van de ondergrond niet meer ziet.

Op een a-3 papier schilder je een achtergrond, een landschap die bij jou masker past. Dat mag van alles zijn. Buiten, binnen, in de ruimte, in een berglandschap, enz. Maak het fantasierijk en dromerig. Kleur de achtergrond met minimaal 3 materiaal soorten in. (krijt, stift, kleurpotlood, verf, ecoline, o.i. inkt, stabilo)

openhuis-ghl-095 openhuis-ghl-096 ARENA

ARENA  ARENA  ARENA

Opdracht 4: Afronden en verslagleggen!

– Als je masker en de achtergrond beide droog zijn dan ga je ze samenvoegen. Knip je masker uit en plak deze in je landschap. Je mag er ook nog accessoires aan toevoegen, bijvoorbeeld een veer of glitters.

Maak een foto van alle onderdelen van je werkstuk en schrijf een verslagje bij jouw foto in pages. Wat is er te zien, wat is het verhaal bij jouw masker in een landschap.

Zoals hieronder bijvoorbeeld:

Ik ga het hebben hoe ik dit masker in landschap gemaakt heb. 

 

 

Ik begon eerst met het hoofd ik zat de denken aan indianen en natuur. Ik dacht aan een angstaanjagende indianen masker. Maar ik wou ook wat met natuur dus ik dacht aan de natuur in het masker. En dat gaf een leuk effect voor het achtergrond.

 

 

 

 

 

 Toen begon ik met het achter grond ik dacht dus aan draken, natuur, fantasie. Eerst begon ik met het water en gras en aarde. Als dat af was kon ik beginnen met mijn fantasieën, ik begon zwevende bomen te tekenen en een grote boom voor vulling, ik dacht aan draken bliksem ik wou er nog meer in stoppen maar dat zou te druk worden. Na alles in kleuren begon ik met lucht. Maar toen dacht ik opeens dat het masker twee zwarte vlekken voor de oog gaten zaten. En toen dacht ik aan een zwarte wolk. Past bij het masker en is goede vulling. En dit is het resultaat allemaal te danken aan mijn fantasie