Dit hoofdstuk gaat over beeldaspect licht.
Voorbereiden:
Maak de mindmap die hoort bij dit hoofdstuk in je dummie. Kom de afbeeldingen ophalen bij de docent. Klik hier voor de mindmap: http://www.rijnkunst.nl/beeldaspect-licht-klas-2/
Lees het verhaal hieronder.
Een verhaal: door Thomas Olde Heuvelt
Het gebeurde als een donderslag bij heldere hemel, om vijf over tien ’s ochtends. Er was een moment, een magisch moment, waarop je ons allemaal halverwege onze woonkamers in de lucht kon zien zweven, ondersteboven in de houding van onze laatste bezigheid, koffiedrinkers koffiedrinkend uit omgekeerde kopjes koffie, verliefden zich vastklampend aan elkaars vallende lichaam, oude mannen graaiend naar afglijdende toupetjes, kinderen kraaiend en katten krijsend, allen omringd door de asteroïden van onze bezittingen; o, het was een moment van volmaakte waanzin, bevroren in de tijd. Toen begon het gekraak en gerinkel, het gebulder en geschreeuw.
Maar buiten was het altijd nog erger. Voor iemand ook maar besefte dat de hemel niet langer boven, maar onder ons was, viel men pardoes van het aardoppervlak. Binnen de kortste keren was het luchtruim bezaaid met tuimelende mensen, wapperende kledingstukken, spartelende honden, wentelende auto’s, klepperende dakpannen, loeiend vee en dwarrelende herfstbladeren in kleuren die de lucht in vuur en vlam zetten. Een mol die zijn neus uit de grond stak werd gegrepen door de zwaartekracht en een opspringende walvis zou nooit meer terug in zee landen. Moe van haar last schudde Moedertje Aarde al wat niet met haar oppervlak in verbinding stond van zich af. In een opwaartse stuwing viel het de dampkring in. Vliegtuigen, satellieten en ruimtestations verdwenen in het vacuüm en zelfs Vadertje Maan werd van ons weggeduwd. We zagen hem kleiner en kleiner worden, tot hij verdrietig zijn eigen baan om de zon trok. Hij zei niet eens vaarwel.
En ik?
Ik lag op de bank en ik deed eigenlijk niets; ik las geen boek en ik keek geen TV. Was de wereld op dat moment vergaan, dan had ik het niet gemerkt.
Ik keek alleen maar naar mijn telefoon en wachtte tot jij zou bellen.

Nadat je het verhaal hierboven gelezen hebt ga je inspiratie voor je tekening op doen. Wat je in het verhaal gelezen hebt ga je verbeelden. Maak een lijstje in je dummie of een woordweb met alles wat je wilt tekenen.
Je verwerkt in je tekening een aantal begrippen die je in je mindmap verwerkt hebt en je gebruikt begrippen van mindmaps die je eerder gemaakt hebt. Jij bepaald welke dit zijn. Je moet ze wel kunnen benoemen aan het eind wanneer je de tekening inlevert.
( van je mindmap vorm en van kleur in je dummy)
Van beeldaspect licht ga je deze begrippen verwerken:
- lichtbron
- schaduw
- plasticiteit,
- licht- en schaduwwerking
Uitwerking:
Je hebt met een aantal materialen leren werken. Je bent vrij om te kiezen welk(e) materiaal (materialen) je gaat gebruiken. Je kiest voor iets waar je tekening het beste mee tot zijn recht komt. Hou hierbij wel rekening mee dat wat je ook kiest je wel de geleerde en opgegeven begrippen ermee kunt verwerken. Bijvoorbeeld kies je kleurpotlood, dan moet je hier mee plasticiteit, lichtval en schaduw mee kunnen laten zien. Zo geldt dit voor alle materialen.
Je maakt je uitwerking op een stevig a3 papier.
Op dit bord zie je droombeelden, wellicht kun je hier inspiratie uit halen: https://nl.pinterest.com/docentcvl/cese-dromen/
En hier wat meer afbeeldingen gericht op zweven: https://nl.pinterest.com/docentcvl/pech-zwaartekracht-weg/

Inleveren:
- mindmap beeldaspect licht
- woordweb bij de opdracht `pech zwaartekracht weg`
- uitwerking op a3, materiaalkeuze vrij
telt 2x mee
Zoek je inspiratie, kijk dan eens op verschillende borden op pinterest. Bepaal eerst of je in jouw werk binnen of buiten of allebei wilt laten zien. https://nl.pinterest.com/docentcvl/


