Tekstballon en kubisme: Beeldaspect vorm

Maak deze opdracht in je schetsboek. In het ontwerp verwerk je je naam. Het ontwerp wordt uitgewerkt als een tekstballon.

vexels.com

1. Vooronderzoek (dit maak je in je dummy)

Open eerst de begrippenlijst die bij het beeldaspect vorm hoort maak de mindmap in je schetsboek. Zoek daarna onderstaand dikgedrukte begrippen op.

 • Teken 3 hokjes van 5cm. x 5cm. Teken hierin drie geometrische vormen.
 • Teken 3 hokjes van 5cm. x 5cm. Teken hierin drie organische vormen.
 • Teken 3 hokjes van 5cm. x 5cm. Teken hierin drie expressieve vormen.

Popart
Een kunstvorm die gebruik maakt van dagelijkse voorwerpen en afbeeldingen om ze als detail te vergroten.

Kijk eens voor inspiratie op mijn pinterstbord POP ART

2. Schetsen
Je maakt vier schetsen van je naam in je dummy. Experimenteer met de drie soorten vormen. In je tekening moet je minimaal twee soorten gebruiken. Denk eraan; wat past bij jou, welke vormen, welke kleuren?

3. Eindopdracht
Kies één van de schetsen uit. Deze ga je uitwerken als tekstballon. Je gebruikt voor de uitwerking stiften of kleurpotloden. Door middel van kleuren en schrijven maakt je in je schetsboek een collage van je naam in verschillende kleuren..

WAT MOET JE INLEVEREN?

 • Een vooronderzoek
 • Vier schetsen
 • Een verslag
 • Een tekstballon van je naam

WAAR WORDT JE OP BEOORDEELD?

 • Je hebt goed nagedacht over je ontwerp en dat is te zien in je schetsen.
 • Je hebt in je ontwerp twee soorten vormen gebruikt.
 • Je tekstballon is een geheel en past bij jou.
 • Vooronderzoek en eindwerkstuk zijn netjes.

INFORMATIE

Weet je?
Een schets is een niet uitgewerkte tekening, vaak bedoeld om iets op een eenvoudige manier duidelijk te maken. Het is een vorm van studie.

Weet je?
Een tekstballon is een veelgebruikte manier om in stripboeken en spotprenten te laten zien wat de personages zeggen of denken. In die zin wordt een onderscheid gemaakt tussen spreek- en denkballons. De kunstvorm zie je vaak bij pop art.

Weet je?

Pop art is een stroming in de moderne kunst. Veel popartwerken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten worden voortaan als motieven aanvaard in de kunst. Daarmee stond de popartbeweging dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt.

http://photofyapp.tumblr.com/

Opdracht 2:

KUBISTISCH KUNSTWERK

Je hebt nu al een ontwerp gemaakt van jouw naam in je schetsboek waarbij vorm een belangrijk beeldaspect was. We gaan verder met dit beeldaspect. In de aankomende tijd gaan jullie meer leren over vorm. Deze kennis gaan we toepassen in de opdracht: Wat zie ik eigenlijk?

DE OPDRACHT

De komende weken gaan jullie werken aan een kubistisch kunstwerk. De basis hiervoor wordt een collage. Deze collage bouw je op uit onderdelen, die je knipt uit tijdschriften, kranten en plaatjes van internet. De verhoudingen moeten niet kloppen. Als je bijvoorbeeld een portret gaat maken dan komen ogen, neus en mond uit verschillende afbeeldingen. Het hoeft dus niet zo te zijn dat beide ogen uit dezelfde afbeelding komen. Ook mag je meer ogen, neuzen of monden gebruiken. Hoe gekker, hoe beter! Daarna ga je de collage na tekenen en/of schilderen. Vorm is het beeldaspect dat belangrijk is bij deze opdracht.

HET KUBISME

Het kubisme is een stroming binnen de moderne kunst. Het belangrijkste – en vernieuwende – aspect van het kubisme is dat het in eerste instantie om een nieuwe manier van kijken gaat.
Het woord kubisme hangt samen met kubus. De kubisten deden alsof de natuur alleen maar bestond uit kubussen, kegels en bollen. Alles werd met deze vormen getekend.

In het kubisme wordt gebruikgemaakt van verschuivende standpunten. Een tafel kan vanuit verschillende hoeken worden bekeken. Van bovenaf als men staat, vanaf de zijkant als men zit, of van onderaf als men iets van de vloer wil oppakken. Kubisten proberen dit in een schilderij te verwerken.

In het kubisme wordt geen onderscheid gemaakt tussen driedimensionale vormen die naar de kijker toe buigen en vormen die van de kijker af moeten buigen. Kubisten maken vormen vlak en vermenigvuldigen ze dan.

Belangrijke onderwerpen waren landschappen, mensen en stillevens.

Kijk eens op het pinterestbord kubisme, dan zie je wat hierboven beschreven wordt in afbeeldingen: https://nl.pinterest.com/docentcvl/kubisme/

WAT MOET JE DOEN?

1. Vooronderzoek
Kies uit één de volgende thema`s; landschap, stilleven of portret. Verzamel afbeeldingen bij dit thema. Knip de afbeeldingen langs de lijnen uit, geen achtergronden. Het liefst zoveel mogelijk losse onderdelen.
Schuif net zo lang met je afbeeldingen tot dat je een mooi geheel hebt. Maak hiervan een kubistische collage. Plak de afbeeldingen vast.

2. Schetsen
Maak in je dummy een schets met potlood van je collage. Kijk nu eens goed naar de verschillende vormsoorten. Hier ga je wat veranderingen in maken. Verander één ruimtelijke vorm in een platte vorm. Verander één platte vorm in een ruimtelijke vorm. Verander drie vormsoorten in een andere vormsoort. Schrijf bij je schets wat je verandert hebt en hoe.

3. Eindopdracht
Werk je schets uit op een groot a3 tekenpapier. Materiaal is vrij. Ook mag je naast tekenen en schilderen je eindwerk aanvullen met collagetechnieken.

4. Reflecteren
Maak een foto van het eindwerkstuk en plak dit in je dummy. Schrijf hierbij welke vormsoorten je herkent in het werkstuk en waarom.

WAT MOET JE INLEVEREN?

 • Het vooronderzoek; een kubistische collage
 • Een schets van de collage met aangepaste vormen
 • Een eindwerk

WAAR WORDT JE OP BEOORDEELD?

 • De inhoud van je vooronderzoek; heb je genoeg geschoven met je afbeeldingen zodat je tot een aantrekkelijk geheel bent gekomen?
 • Inhoud van je schets; heb je 5 vormsoorten veranderd?
 • Je eindwerk heeft een duidelijk kubistische vormgeving
 • Je eindwerk is een geheel geworden
 • Je werk is origineel
kubistisch portret – Catelijne van der Vlis
kubistisch landschap- Picasso
kubistisch stilleven – Juan Gris

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.