Art Journal

Art journal

Een art journal is eigenlijk een soort visueel dagboek. Dus in plaats van alleen te schrijven, gebruik je in dit creatieve dagboek ook allerlei beelden. En dat kan van alles zijn. Foto’s, tekeningen, bioscoopkaartjes, restaurantbonnen, entreekaartjes of mooie ansichtkaarten. Het maken van een art journal zorgt ervoor dat jij jezelf creatief ontwikkelt en het is ook heel erg leuk voor je persoonlijke groei & ontwikkeling!

Een art journal maken: tips & inspiratie

Een art journal is heel laagdrempelig. Je kunt even snel wat opplakken, een kleine tekening maken, of je kunt er een paar uur voor uittrekken om een collage te maken. Eigenlijk creëer je de hele tijd kleine kunstwerkjes. Je legt op papier bloot wat op dat moment gezien wil worden. Bovendien neem je echt even een moment puur voor jezelf, door zo creatief bezig te zijn.

Allerlei materialen gebruiken:

Met een art journal kun je eigenlijk alle kanten uit. Dat is het leuke ervan. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om herinneringen op te halen.

Je kunt zoals eerder beschreven, entree kaartjes opplakken of een ansichtkaart, maar net zo goed ook een servetje of een verpakkings papiertje van een snoepje of koekje wat je erg lekker vond.

Je kunt ook collages maken waarbij je oude tijdschriften gebruikt. Zoek beelden uit die jou aanspreken en knip en plak die bij elkaar. Beelden zijn heel krachtig en hebben jou iets te zeggen over hoe jij je voelt op die dag.

Heb je een mooi liedje dat die dag in je hoofd blijft hangen? Ook dat kun je op een creatieve manier vormgeven. Schrijf een gedeelte van de songtekst op en plak daar allerlei plaatjes omheen.

Tot slot:

Je hebt helemaal niet zoveel spullen nodig om te beginnen met een art journal. Je dummy, een pen, schaar, gekleurde fineliners  en lijm is de basisuitrusting. Dit ziet er gelijk heel fleurig uit in je art journal.

En dan kun je in principe al aan de slag. Kijk overal om je heen om te zien wat je allemaal in jouw art journal kan plakken. Zelfs bakjes waar groente of kruiden  in zitten kunnen de moeite waard zijn. Heel leuk om op die manier naar materialen te kijken.

 

Op mijn PINTEREST BORD  Art Journal vindt je nog veel meer leuke ideeën!

De opdracht:

Je gaat een aantal Art journals maken in de les, maar dan op een a3 papier.

Ik geef je een paar thema`s:

  1. Ik ben
  2. Mijn lievelings lied
  3. Mijn sport/hobby en ik
  4. Dit vond ik in de natuur en het inspireerde mij!
  5. mijn familie
  6. mijn (huis)dier en ik
  7. of alles in één tekening!

Neem hiervoor de materialen die je kunt gebruiken mee. Denk thuis al goed na over hoe je het gaat verbeelden. Je kunt plaatjes uit tijdschriften halen, foto`s meenemen, verschillende materialen gebruiken.

Begin altijd eerst met de achtergrond. Het hele vlak bewerk je eerst met een waterige/lichte achtergrond bijvoorbeeld met ecoline/waterverf/potlood. Pas daarna ga je steeds meer naar voren werken. Je kunt met letters werken, versieringen en plaatjes.

948bc57bf04a491349a4d1d7e997227d      1189691b03c5442b29a363aac8577e47

b3fb4a4add1564a867bf5e4da7c3498b       f9a6b8c6703bcf5a2c2678ac99af4d07