Inval uur opdrachten

Hier kun je een aantal opdrachten vinden die je kunt maken wanneer één van de Beeldende Vorming docenten afwezig is en je niet verder kan of mag met je opdracht uit de les.

1) DROEDELS

Je hebt jezelf er vast weleens op betrapt dat je tijdens een saaie les of telefoongesprek tekeningetjes aan het maken bent. Zomaar vanuit het niets begin je te tekenen zonder dat je van tevoren weet wat je gaat tekenen. Dit soort tekeningetjes noemt men droedels. Droedelen is eigenlijk het tekenen van kleine patroontjes of textuurtjes. Veel kunstenaars zoals Joan Miro, Wassily Kandinski en Paul Klee maakten er een kunstwerk van. In deze les maak jij zo’n tekening. Je begint ergens op je blad en vult het beetje bij beetje op totdat er een samenhangend geheel ontstaat. Het mag met een pen, stabilo, fineliner, stiften en/of kleurpotloden.

Als je het heel leuk vindt kun je altijd een droedel tekening extra maken als vrije opdracht wanneer je tijd over hebt na een opdracht. Je kunt het zo groot en kleurrijk maken als je wilt. Door inspiratie op te doen kun je zomaar je eigen verhaal aan een tekening koppelen.

Kijk op mijn pinterest naar voorbeelden. Je vindt ze o.a. op het bord spookhuis. Kleur je tekening helemaal in. 

6845032b65d2fa30cb79c8bdc5e3a5ee

Voor deze opdracht krijg je een s.o. cijfer en telt dus 1x mee. Lever de opdracht in bij de docent, zet je naam en klas op de tekening.

2) FIGURATIEF/ABSTRACT

In onderstaand schilderij zie je een landschap wat zowel figuratief als abstract gezien kan worden. Je herkent het wel, maar het is niet realistisch afgebeeld. Maak zelf een kubistisch landschap met huizen, gebouwen en eventueel bomen. Maak eerst een vierkant op jouw a-4 tekenpapier van 20 x 20 cm, teken dit netjes af met een potlood. Verdeel daarna het vierkant in 16 gelijke vakken van 5 x 5 cm. Teken met een liniaal of geodriehoek.

Kleur de tekening in met potloden, stabilo pennen of stiften. Let op dat je bij een grens van het vierkant een andere kleur gebruikt in het volgende vierkant, ook al is het nog hetzelfde huisje bijvoorbeeld. Kijk maar op het voorbeeld.

aaartnl_schilderij_img1_11230IMG_2922

 

 

Voor deze krijg je een s.o. cijfer en telt dus 1x mee.

3)KIJK MAAR, ER STAAT NIET WAT ER STAAT

In de voorbeelden zie je een surrealistische voorstelling. Je herkent het wel, maar het kan zo in de werkelijkheid niet bestaan op deze manier. De voorwerpen of personen worden op een merkwaardige manier afgebeeld.

Maak zelf een tekening waarin er van alles niet klopt, maar wat we wel herkennen.

Maak de tekening op een a-4 en bedenk zelf met welke materialen je wilt werken.

 16686f2e37ff78d442924626443f8d5f f2faf7f11aeee329f08dbc3bfffa6db2 35fdc471ab0561a4e3fdd616959a2550 14fe71c67d7be356bdc1448a6fda5845 5cf09f84c656c7385c76a58d6b3add11

Lever je werk in bij de docent, je werk telt 1x mee.

4)TALISTONES

Op vakantiereizen kom je vaak bijzondere dingen tegen. Zo kwam ik op vakantie in Amerika “talistones” tegen. Talistones zijn mooie, in de rivier gladgepolijste stenen. Met de hand worden er symbolen, inspirerende woorden of afbeeldingen uit vele culturen in geslepen. Deze stenen zijn niet zo groot. Ze passen gemakkelijk in je hand, beurs of jas- of broekzak. Je draagt zo’n steen bij je als een talisman. Vandaar de naam “talistone”. Een steen die geluk brengt.

Maak een tekening van meerdere talistones die tussen andere kiezelstenen op de bodem van een rivier liggen. Zoek op internet of op Pinterest naar mooie symbolen en teksten die je op de stenen kunt tekenen.

4555981ab6f955333102ef4408464ab9  talisatones_no_%20bdr

5) Mijn gekke winkelstraat

Ontwerp op een a-4 een winkelstraat waar allemaal gekke dingen gebeuren. Teken eerst met potlood en kleur daarna de tekening in met potloden en of fineliner(s) en of stiften. Let er op dat je diepte in je tekening gebruikt. Dichtbij is groter en feller van kleur, verder weg is kleiner en waziger van kleur. Geef de straat een naam.

straat

6) Mijn familieportret

Probeer op een grappige manier jouw gezin/familie weer te geven op 1 blad. Het mag stripachtig zijn. Verdeel je a-4 papier in vlakken, maak er als het ware een stamboom van. Teken eerst dun met potlood en kleur daarna je tekening in. Maak er een mooie achtergrond bij. Huisdieren zijn ook welkom! Houd de lijnen simpel, maar probeer iets kenmerkends van die persoon te tekenen.

familieportret

7) Schilderijen komen tot leven.

Teken een ruimte waarbij 1 muur duidelijk in zicht is en waarbij je een plafond en een vloer hebt. Zoals op de afbeelding te zien is. Teken in perspectief op de grote muur een aantal schilderijlijsten dun met potlood. Zoek afbeeldingen die je in de lijsten wilt tekenen, dat mogen ook bestaande schilderijen zijn. Laat de schilderijen tot leven komen door ze als het ware uit de lijst te laten komen. Daarna kleur je de tekening in. Als extra is het leuk als je in een tijdschrift mensen of dieren uitknipt en in de tekening plakt alsof ze naar jouw kunstwerken kijken.

1cf065cf621a812301852ebb7481eecf

8) Fantasie landschapje.

Maak een fantasie landschap met daarin in ieder geval: 2 personen, een gebouw, een riviertje, een boom, een vogel, een bruggetje en een vlieger.. Teken eerst met potlood. Het hoeft perspectivisch gezien niet te kloppen. Het is zoals het in een kinder- en/of fantasieboek afgebeeld zou kunnen zijn.

landschap1