Dat zijn mooie woorden

Dat zijn mooie woorden!
Pakkende woorden zorgen ervoor dat mensen blijven lezen.
Slogans zorgen ervoor dat iedereen weet over welk merk het gaat.
Een refrein in een lied dat maar in jouw hoofd blijft zitten, omdat het je raakt!
Met z’n allen houden wij dus van korte en duidelijke teksten.
Die doen iets met mensen. Gebruik ze daarom.
 • Gebruik het refrein uit je lievelingslied ter inspiratie.
HUISWERK: (voorbereiden)
 1. Maak op jouw IPad of op een tekenpapier A3 een inspiratieblad.
 2. Laat daarin de tekst zien die je gaat gebruiken. De kleuren die daar bij passen. Denk hierbij aan emoties en welke kleuren daar goed bij passen.
 3. Plaatjes/afbeeldingen die je bij deze tekst vindt passen. Hoe zou jij de tekst kunnen verbeelden.
 4. Als je de afbeeldingen wilt overtrekken op jouw tekening zorg ervoor dat je de afbeeldingen uitgeprint bij je hebt.
 5. Neem de tekst die je wilt gebruiken, in een mooi lettertype uitgeprint mee!
 6. Als je voor een lied hebt gekozen, helpt het misschien deze te luisteren tijdens het maken van de opdracht om zo op nog meer ideeën te komen.
 7. Bekijk dit filmpje en mijn Pinterest bord: dat zijn mooie woorden! Het filmpje laat het proces zien van de opdracht. Na het zien van het filmpje kun je zo aan de opdracht beginnen. Bereidt je dus goed voor!

De stappen zijn hier in het kort nog eens beschreven, zoals je deze in de film hebt kunnen volgen. (produceren)
Stap 1:
Je verzamelt eerst alle materialen die je nodig hebt.
 • Potje water
 • Kwasten
 • Ecoline
 • Papieren doekje/spons

Stap 2:
Maak voorzichtig jouw blad nat met water en een papieren doekje of een spons. Spetter en/of verf met verdunde ecoline in verschillende kleuren jouw blad vol.
Stap 3:
Maak een tekening, die je met structuren kunt in tekenen. Laat de tekening bij de tekst of het liedje passen. Doe dit eerst met potlood in dunne lijnen of trek een afbeelding over op jouw blad met carbon papier en trek de lijnen over met een fineliner of o.i. inkt. Zorg voor een goede compositie, dus waar op jouw blad komt deze tekening het meest tot zijn recht. Gebruik hier minimaal 1/3 van je blad voor.
Stap 4:
Je kunt jouw tekening(en) ten dele of in zijn geheel inkleuren met aquarelpotloden. Let er hierbij op hoe je kleurt. De kleuren kunnen namelijk versterken of minder goed tot hun recht komen door de ecoline vlekken op jouw blad.
Stap 5:
Je gaat nu jouw slogan, oneliner, titel van je lied of een pakkende zin gutsen. Pak daarbij je stencil waarop de letters staan. Je gaat eerst jouw tekst in spiegelbeeld zetten. Dat kun je doen door de tekst op een raam te houden en dan op de achterkant overtrekken. De tekst leg je in spiegelbeeld op een stuk linoleum met daaronder een carbon papier. Je snijdt daarna het stukje linoleum op maat door rondom ongeveer een centimeter over te houden. De letters blijven staan, je gutst de omgeving weg. GUTS ALTIJD VAN JE AF, ZET NIET JE HAND ERVOOR!

gutsen guts-goed guts-fout

 

 

Stap 6:
Je mag de stempels nu met drukinkt of met acrylverf inrollen en afdrukken. Maak eerst een proefdruk op een kladblaadje. Ben je tevreden, dan druk je de tekst op jouw blad. Druk met beide handen stevig aan. Zoek een mooie plek voor jouw tekst. Voeg er eventueel nog tekst aan toe. En zie daar, het eindresultaat!

vlakverdeling-goed   vlakverdeling-fout

bob 9ab30cdca60a2c12a4f7873c4715fd4d 5f76a3f376c5c4a6cb7bbfa7dc0047b7

 

Klaar?

Presenteer jouw kunstwerk aan de docent en aan je klasgenoten! Reflecteer met elkaar: komt de tekst samen met het beeld goed over! Heb je de ruimte op het blad goed benut. Heb je voor de juiste kleuren en lettertypes gekozen?

Vastleggen: Maak telkens een foto van jouw proces en van je eindwerk en stuur de foto van je eindwerk naar de docent op! Bewaar de foto op je IPad of in de Cloud