Een masker in een landschap

MASKER IN EEN LANDSCHAP

Hoe ziet de structuur van de les eruit?

In de les zitten jullie in de trello groepen, net als bij MX en TE

In de groep heb je een:

  • planner
  • controller
  • en members

PLANNER:

Een planner plant werkzaamheden op een PLANBORD.

De planner krijgt instructie van de docent en verwerkt dit digitaal in TRELLO op een PLANBORD. Op dit planbord bevindt zich een TODO, BUSY en DONE kolom. De BUSY en DONE kolom worden gevuld door de groepsleden.

CONTROLLER:

Een controller bekijkt of ieder groepslid zich houdt aan de opdracht.

De controller is iemand die nauwkeurig de instructie leest en tijdens de werkzaamheden van de groep in de gaten houdt of de groep de eisen van de opdracht opvolgt. Ook bedenkt de controller een DEADLINE voor de opdracht en plaatst deze in de TODO-kolom.

MEMBER:

Een member volgt de instructie op van de planner en de controller.

Een member begint altijd de les met een korte omschrijving van zijn/haar werkzaamheden op te schrijven in de BUSY-kolom.

Bij afronding worden de BUSY en DONE kolom bijgewerkt.

De link deel je met jou groepje en met de docent ( de docent voeg je toe als deelnemer)!

Op TO DO schrijf je alle rondes op, welke je per week maakt. Schrijf de weken en de uren erbij

Bij BUSSY met welke je bezig bent en

bij DONE welke je klaar hebt.

Maak ook een bord met de link naar de opdracht en de links naar de verschillende pinterest boren.

Aan het eind voeg je de foto`s toe van de eindresultaten van elke leerling!

 

Opdracht 1: Inspiratie opdoen!

Bij deze opdracht ontwerp je een masker die onderdeel wordt van een landschap. Om inspiratie voor de tekening te krijgen maak je eerst een inspiratieblad waarop je de sfeer laat zien van hoe je eindwerk er in grote lijnen uit komt te zien. Je inspiratieblad is het startpunt waar je ideeën ontstaan. Je maakt op je iPad een collage van afbeeldingen die hieronder staan beschreven:

– Een landschap (hoeft niet perse een weiland te zijn). Het kan fantasievol en dromerig zijn. Om op ideeën te komen kun je eerst kijken naar  de afbeeldingen van surrealisme!

– Kleuren en patronen die je later in jouw tekening wilt gebruiken

Gezicht recht van voren.

Vormen en voorwerpen die je kunt gebruiken in je tekening.

– Op je inspiratieblad laat je dus zien welke sfeer jouw tekening gaat uitstralen. Je laat als ontwerper zien welke kleuren, structuren, vormen en ideeën je gaat gebruiken.

Bekijk dit filmpje: Het laat zien hoe je een inspiratieblad kunt opbouwen! Jullie maken hem digitaal!!!

Bekijk ook mijn pinterest bord: een masker in een landschap

FullSizeRender

Opdracht 2: Ontwerpen!

– Maak op een a-4 papier vier schetsjes van verschillende maskers. Verdeel je a-4 in precies vier even grote vlakken, dun met potlood. Teken in elk vlak een vorm van een hoofd (eivorm) zo groot mogelijk. Teken in je gezicht wel de omtrek van je ogen, maar niet de pupillen. Tussen de ogen past precies één oog, de ogen zitten op het midden van je gezicht!

26308b57ddf84901a56eef8e41d895a0 image1

Uiteindelijk raakt het maskers rondom de randen van het vlak.  Verdeel de maskers in verschillende vlakken en teken in de vlakken structuren. Kleur de maskers in! Gebruik bij je ontwerp onderdelen van je inspiratieblad.

Tip: Gebruik lichtval en schaduw in je tekening. Dit kun je doen door licht of donker te kleuren, door arcering aan te brengen en door groot en klein te tekenen. Zo laat je dieptewerking zien in je tekening.

 

ccf60246445a5430c7ede5cf2367bce8 ce043ef96d702334f8a5f0060f2bfb60

Opdracht 3: Produceren!

– Kies één van de maskers uit om op een a-4 in het groot te tekenen. Je mag ook van alle 4 de maskers die je ontworpen hebt verschillende elementen combineren om zo tot een geheel nieuw ontwerp te komen. Als de docent het masker heeft goedgekeurd in potlood, dan mag je de tekening gaan inkleuren. Gebruik hiervoor 3 verschillende materialen. Kleur zo, dat je het wit van de ondergrond niet meer ziet.

Op een a-3 papier schilder je een achtergrond, een landschap die bij jou masker past. Dat mag van alles zijn. Buiten, binnen, in de ruimte, in een berglandschap, enz. Maak het fantasierijk en dromerig. Kleur de achtergrond met minimaal 3 materiaal soorten in. (krijt, stift, kleurpotlood, verf, ecoline, o.i. inkt, stabilo)

openhuis-ghl-095 openhuis-ghl-096

ARENA

ARENA

ARENA

ARENA

Opdracht 4: Afronden en verslagleggen!

– Als je masker en de achtergrond beide droog zijn dan ga je ze samenvoegen. Knip je masker uit en plak deze in je landschap. Je mag er ook nog accessoires aan toevoegen, bijvoorbeeld een veer of glitters.

Maak een foto van alle onderdelen van je werkstuk en schrijf een verslagje bij jouw foto in pages. Wat is er te zien, wat is het verhaal bij jouw masker in een landschap.

Zoals hieronder bijvoorbeeld:

Ik ga het hebben hoe ik dit masker in landschap gemaakt heb. 

 

 

Ik begon eerst met het hoofd ik zat de denken aan indianen en natuur. Ik dacht aan een angstaanjagende indianen masker. Maar ik wou ook wat met natuur dus ik dacht aan de natuur in het masker. En dat gaf een leuk effect voor het achtergrond.

 

 

 

 

 

 Toen begon ik met het achter grond ik dacht dus aan draken, natuur, fantasie. Eerst begon ik met het water en gras en aarde. Als dat af was kon ik beginnen met mijn fantasieën, ik begon zwevende bomen te tekenen en een grote boom voor vulling, ik dacht aan draken bliksem ik wou er nog meer in stoppen maar dat zou te druk worden. Na alles in kleuren begon ik met lucht. Maar toen dacht ik opeens dat het masker twee zwarte vlekken voor de oog gaten zaten. En toen dacht ik aan een zwarte wolk. Past bij het masker en is goede vulling. En dit is het resultaat allemaal te danken aan mijn fantasie

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *