Persoonlijk stilleven

Beeldaspect licht

Theorie:

Licht is een beeldaspect. Hoewel we licht als normaal beschouwen valt daar nog best veel over te vertellen. En waar licht is, is ook schaduw.

Licht:

Lichtbron: Licht ontstaat vanzelfsprekend door een lichtbron. Een lichtbron kan natuurlijk of kunstmatig zijn.

Lichtintensiteit: Is de sterkte van het licht. Belangrijk is te weten wat de invloed van de lichtintensiteit is op de schaduw en plasticiteit. Bij zonnig weer heb je een andere schaduw en plasticiteit dan bij bewolkt weer. Bij fel licht, van de zon bijvoorbeeld, krijg je veel verschil tussen de lichtkant en de schaduwkant van voorwerpen. Bij zwak licht (wolken) en bij diffuus licht (mist) is dat verschil veel kleiner.

Lichtval: Licht kan op verschillende manieren vallen: op een directe manier, of op een indirecte (via een ander oppervlak weerkaatst) manier.

Lichtkleur: Het licht in de ochtend heel anders van kleur dan midden op de dag! Er is hier sprake van verschil in lichtkleur.

Lichtrichting: Maar ook bepalend is de plek waar de lichtbron staat ten opzichte van wat je bekijkt. Als tegen het licht in kijkt zie je andere dingen dan als je met het licht mee kijkt. We noemen dat de lichtrichting. Meelicht maakt de dingen plat, zijlicht laat de plasticiteit zien, bij tegenlicht krijg je snel alleen maar een silhouet, en strijklicht toont versterkt de oneffenheden van een oppervlak.

Schaduw:

Als ergens licht op valt dan krijg je schaduw. Er zijn verschillende soorten schaduw:

Eigenschaduw: Dit is de schaduw die ontstaat óp het belichte object. Het benadrukt de vorm van dat object en geeft het object plasticiteit.

Slagschaduw: De slagschaduw is de schaduw die een belicht voorwerp werpt op zijn omgeving (dit kan bijvoorbeeld een ander object zijn). Deze schaduw is geen onderdeel van het object maar van zijn omgeving, en benadrukt de ruimte (we maken ook nog onderscheid tussen lange of gebroken slagschaduwen).

Maar over de gevolgen van licht zelf valt ook nog veel te weten. Want schaduw is niet steeds hetzelfde. Deze is afhankelijk van lichtrichting, lichtsterkte en lichtval. Daarbij is het goed te weten uit welke onderdelen de schaduw bestaat en wanneer die ontstaan!

Clair-obscur: Groot licht – donker contrast
Glimlicht: Een witte vlek op een voorwerp. Het licht wordt zo sterk weerkaatst dat je de oorspronkelijke kleur niet meer ziet.

Plasticiteit:

Als er licht valt op een voorwerp ontstaan er op dat voorwerp lichte en donkere plekken. Dit noem je de lichtschaduwwerking. Door deze lichtschaduwwerking zie je dat een voorwerp ruimte inneemt. Het voorwerp krijgt daardoor, zoals dat heet, plasticiteit.

1.Mindmap:

Begin de opdracht met het maken van een mindmap over beeldaspect licht. Open de link: http://www.rijnkunst.nl/?p=612

2.Oefenblad:

In de vierkanten teken je telkens een cilinder, een kubus, een kegel en een bol.

De lichtbron komt van rechtsboven. Je probeert telkens het lichtval en de schaduwen te kleuren, de schaduwen zowel op het voorwerp als op de grond.

fb5178cc3b3e78a68f30fc7c709a92db
 1. In de eerste rij gebruik je alleen lijnen om de schaduwen te tekenen.
 2. In de tweede rij gebruik je de lijnen kruislings om de schaduwen te tekenen.
 3. In de derde rij gebruik je alleen maar stippen om de schaduwen te tekenen.
 4. In de vierde rij gebruik je verschillende technieken door elkaar om de schaduwen te tekenen, denk ook aan vegen met je vinger.

DE OPDRACHT

Een stilleven is een afbeelding met voorwerpen, die je door bepaalde ingrepen, bijvoorbeeld met licht, een heel sterke uitdrukking kan geven. Maak een stilleven met voorwerpen die belangrijk zijn voor jou. Let op plasticiteit, licht en schaduw.

WAT MOET JE DOEN?

1. Vooronderzoek

 • Maak een eigen foto van een stilleven bij elk van de hiernaast genoemde onderwerpen. De foto’s moeten het bijbehorende onderwerp goed laten zien. Kies daarvoor zorgvuldig je standpunt (hoogte, afstand), en de belichting door daglicht, kunstlicht, of mengsels daarvan, met het oog op het sterkste effect. Print de foto’s uit en plak ze in je werkboek.
 • Maak thuis een foto van minstens drie persoonlijke, typerende, bijzondere voorwerpen (je mag meerdere voorwerpen gebruiken). Zet de voorwerpen op een leuke manier bij elkaar (compositie) en belicht het geheel van 1 kant met een bureaulamp. Print dit uit en plak in je schetsboek

Dreiging
In sterk tegenlicht kunnen de dingen zich onheilspellend en bedreigend aan je voordoen. Maak een sterke stilleven foto van zo’n situatie.

Plasticiteit
In zijlicht worden de volumes van de dingen sterk zichtbaar. Maak een mooie stilleven foto die dit goed laat zien.

Ruw en oneffen
Strijklicht over niet gladde oppervlakten maakt de reliëfs sterk zichtbaar. Maak een mooie foto hiervan door je stilleven op te bouwen van typisch geschikte voorwerpen, die je op je juiste manier belicht.

Het is niet enkel goud dat glimt
Veel glimlichten kunnen een rijk en kostbaar effect geven. Maak een stilleven foto met glamour en glitter, zodat een sfeer van rijkdom goed zichtbaar is.

2. Schetsen

 • In de les oefenen we met het natekenen van verschillende voorwerpen. Daarbij let je op het licht en de schaduw. Laat eigen schaduw, slagschaduw, gebroken schaduw en plasticiteit uitkomen.
 • Maak een schets van de foto die je gemaakt hebt van persoonlijke voorwerpen.


3. Eindopdracht

 • Teken je foto met persoonlijke voorwerpen na. Deze werk je helemaal uit in verschillende grijstinten. Let daarbij op de lichtbron, schaduwen, glimlichten.


4. Reflecteren
Maak een verslag volgens de richtlijnen.

WAT MOET JE INLEVEREN?

 • Vier foto’s met licht
 • Een foto met persoonlijke voorwerpen
 • Schetsen voorwerpen
 • Schets eindwerk
 • Een verslag
 • Een persoonlijk stilleven

WAAR WORDT JE OP BEOORDEELD?

 • Je stilleven is persoonlijk.
 • De compositie van je stilleven is aantrekkelijk.
 • Tekenen naar waarneming.
 • Schaduw werking is duidelijk en correct.
 • Je hebt verschillende grijstinten gebruikt.
 • Je hebt alle opdrachten gedaan en netjes gewerkt.

INFORMATIE

Hier vind je meer informatie over het gebruik van een potlood en hoe je ermee kunt tekenen.

INSPIRATIE

Hier vind je verschillende pinterest borden met stillevens. https://nl.pinterest.com/docentcvl/stilleven-houtskool/

https://nl.pinterest.com/docentcvl/stilleven-in-kleur-verschillende-materialen-en-sta/

https://nl.pinterest.com/docentcvl/stillevens-oude-en-hedendaagse-kunstenaars/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.