pointillistisch portret (beeldaspect licht)

BEELDASPECT LICHT

Het eerste onderwerp gaat over het beeldaspect LICHT.

  1. Maak eerst een mindmap bij dit beeldaspect. Je kunt de begrippen vinden door op de groene link te drukken “begrippen beeldaspect klas twee”. Daar wordt de opdracht uitgelegd.

Lichtval

Licht kan op verschillende manieren ergens op schijnen, dit noemen we lichtval.

Licht en schaduw kun je in de schilderkunst op verschillende manieren laten zien. Je hebt er verschillende technieken en materialen voor, dat heb je kunnen zien bij je mindmap en op mijn pinterstbord beeldaspect licht.

2. Om te oefenen met verschillende technieken maak je zoals hieronder een werkblad op a4 tekenpapier. Dat werkblad kom je bij mij halen! In de vierkanten teken je telkens een cilinder, een kubus, een kegel en een bol. De lichtbron komt van rechtsboven. Je probeert telkens het lichtval en de schaduwen te kleuren, de schaduwen zowel op het voorwerp als op de grond.

fb5178cc3b3e78a68f30fc7c709a92db

In de eerste rij gebruik je alleen lijnen om de schaduwen te tekenen.

In de tweede rij gebruik je de lijnen kruislings om de schaduwen te tekenen.

In de derde rij gebruik je alleen maar stippen om de schaduwen te tekenen.

In de vierde rij gebruik je verschillende technieken door elkaar om de schaduwen te tekenen, denk ook aan vegen met je vinger.

Pointillistisch portret:

Nu ga je één van de technieken toepassen! Die met de stippels en dat noem je: pointillisme

Ofwel met stippen tekenen/schilderen of een beeld opbouwen. In de digitale wereld noem je dat pixels. Wij gebruiken bij deze opdracht een fineliner of een kroontjespen met o.i. inkt.

1. Neem een uitgeprint zwart-wit portretfoto van jezelf mee, waar je gezicht zo groot mogelijk op staat. Over het uitgeprinte portret leg je een overtrekpapier, welke je vast maakt met een stukje schilderstape.

2. Je mag niet de lijnen overtrekken. Je begint met een fineliner of pen en inkt bovenaan te  stippelen.

photo-31527Rechtshandigen doen dit van links naar rechts, de linkshandigen doen dit van rechts naar links, als je dit prettiger en overzichtelijker vindt werken.

IMG_2617

3. Waar de tekening licht is, staan de stippels verder uit elkaar. Waar de tekening donker is, stippel je dicht op elkaar. Dit heb je al geoefend op je werkblad!

photo-31527Bekijk je tekening zo nu en dan van een afstand. Zo kun je beter zien hoe je tekening vordert.

4. Maak van je tekening in proces telkens een foto met je IPad en bewaar deze foto`s goed of maak een filmpje.

Bekijk dit proces eens in mijn filmpje!

        5. Als de tekening klaar is, kopieer je de tekening naar een A-3 formaat op de kopieermachine of laat mij dat doen. Bewaar de tekening in je tekenmap samen met je stippelblad en je foto!

20161123_084755       Dit is een tekening gemaakt door Iris! Ze heeft met heel veel geduld dit prachtige zelfportret gemaakt!

 

Je krijgt een cijfer voor:

je tekening

je proces in beeld