Mindmap begrippen beeldaspect structuur en textuur

TEXTUUR

WAT IS TEXTUUR?

Een textuur is de zichtbare en voelbare aard van een oppervlak. Voorbeelden van texturen zijn: harig, stekelig, glad, bobbelig enz.

STOFUITDRUKKING 

Als je een textuur nabootst in een ander materiaal bv. potlood, verf, klei of marmer, dan heet dat stofuitdrukking. Als een textuur heel realistisch is nagebootst, kun je zeggen dat de stofuitdrukking zeer goed is.

STRUCTUUR

Materiaal is vaak opgebouwd uit verschillende onderdelen. Textiel is opgebouwd uit draden, een vacht uit haren. De samenstelling van een materiaal noem je structuur. Hier zie je de van een vacht, de structuur textuur van een vacht en een nageschilderde kat met stofuitdrukking.

FACTUUR

Als je een materiaal bewerkt, kun je sporen nalaten van de gereedschappen die je gebruikt. Als je de sporen nog ziet, noem je dat de factuur. Zeg maar het ‘handschrift’ van de maker.

TEXTUURCONTRAST 

Als je twee oppervlakken met verschillende texturen naast elkaar zet, is er sprake van textuurcontrast. Hierdoor verlevendig je het werk. Bijv. door een heel gladde textuur naast een ruwe textuur toe te passen in klei of hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.