Harmonicaboekje beeldaspecten klas 2

Beeldaspecten klas 2

Hieronder lees je de opdracht harmonica boekje beeldaspecten met uitleg erbij.

Je maakt per week een deel van je boekje, elk met een ander beeldaspect.

Harmonicaboekje:

Je kiest een onderwerp voor jouw “Beeldaspecten harmonicaboekje” en illustreert op elk paneel een voorbeeld van een beeldaspect.

Een van de onderdelen waaruit een beeldend kunstwerk is opgebouwd, noemt men een beeldaspect.

Een beeldaspect is eigenlijk een “beeldende truc” die een kunstenaar toepast om in zijn opzet te slagen.

De belangrijkste beeldaspecten zijn:

lichtkleurruimtevormstructuur, textuur en compositie met hun afgeleiden.

Het hele jaar door maak je opdrachten waarbij één van de beeldaspecten centraal staat. We gaan dan dieper op de stof in.

Om te beginnen maken we kennis met alle beeldaspecten op één tekenblad. Je maakt 6 mini kunstwerkjes in een harmonicaboekje. Dat is een boekje wat je opvouwt als een harmonica. Zoals het voorbeeld laat zien. Ze noemen dit ook wel een: leporello.

 

Gebruik in de opdracht ook verschillende materialen, zoals:

 • kleurpotloden (aquarel potloden)
 • houtskool
 • stiften
 • plakkaatverf
 • ecoline
 • grijs potlood
 • krijt

De opdracht:

Deel samen met een leerling een a2 tekenpapier. Vouw het in de lengte doormidden en scheur of knip het blad in tweeën.

pak een a2 papier                                          vouw in lengte doormidden en deel in tweeën

meet de lengte op en deel in 7 gelijke delen   zet telkens een streepje

vouw als een harmonica boekje op de lijntjes

Korte uitleg over de beeldaspecten:

 1. Licht: Het licht is erg bepalend voor de sfeer van het beeld. Zo kan er een overheersende lichtbron zijn met veel schaduwen, of er is juist een grote donkere vorm op de voorgrond en licht op de achtergrond.
 2. Kleur: Bepaalde kleurcombinaties hebben een effect op de sfeer van het beeld. Zo zijn er allerlei contrasten:
  Warm- koud contrast met de kleuren blauw en rood.
  Licht-donker contrast met lichte en donkere kleuren.
  – Complementair kleuren zijn de  kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld groen-rood. Deze twee kleuren versterken elkaar.
 3. Ruimte: In een beeld is vaak een ruimtesuggestie toegevoegd. Hierdoor zie je een ruimte i.p.v. een platte tekening. Dit doe je door rekening te houden met overlapping, afsnijding en natuurlijk ook de horizon. Je kunt ook van groot (voorgrond) naar klein (achtergrond) tekenen.
 4. Vorm: De vorm van een beeld kan er op een hele hoop verschillende manier uitzien. Zo kan er veel gebruik gemaakt zijn van geometrische vormen, of juist organische vormen. Ook kan een beeld symmetrisch of juist asymmetrisch opgesteld zijn. Ook kan beeld samengesteld of enkelvoudig en open of juist gesloten zijn. Als laatste kan de vorm van het beeld ook een herhaaldelijke vorm zijn, een patroon dus.
 5. Structuur/ lijn: De lijnen van een schilderij zorgen voor een extra bijdragen in emotie. De lijnen kunnen strak zijn, sierlijk zijn maar ook heel erg expressief. Zoek op de term zentangle, dan zie je het gelijk.
 6. Compositie: Met de compositie bedoelen we de indeling van het beeld. Bijvoorbeeld een horizontale of juist verticale compositie. Ook heb je een centrale compositie waarbij juist heel duidelijk een object ‘centraal’ staat. Diagonaal/ geometrisch/ organisch…..
 7. Textuur: Een textuur is de zichtbare en voelbare aard van een oppervlak. Hiervoor moet het beeld dus tastbaar zijn. Bij een schilderij kan er bijvoorbeeld egaal gevergd zijn, of juist heel erg korrelig. Er kan ook iets opgeplakt zijn, bijvoorbeeld stukjes papier of stof.

Wil je een uitgebreide uitleg, tik op deze site in het menu rechtsboven, dan naar de zoekbalk, tik in beeldaspect (en dan welke je zoekt) dus bijvoorbeeld: beeldaspect kleur. Je ziet dan een begrippenlijst waarbij de begrippen duidelijk zullen worden. Daarna kijk je op het pinterestbord die bij het beeldaspect hoort. Klik op de juiste link.

Beeldaspect licht

Beeldaspect kleur

Beeldaspect diepte/perspectief

Beeldaspect vorm

Beeldaspect structuur

Beeldaspect textuur

Beeldaspect compositie

Kies een voorwerp, een mens of een dier. Laat de vorm bij elk element terugkomen. Bedenk bij elk element hoe jij de tekening gaat opbouwen. Twijfel je of weet je niet zo goed hoe je moet beginnen, overleg dit, vraag het aan een medeleerling. Komen jullie er samen niet uit, kijk dan eerst nog eens op mijn Pinterestborden naar de verschillende beeldaspecten, daarna als je het nog niet zo goed snapt kom je uitleg vragen.

De volgorde op je blad maakt niet uit. Voordat je definitief een ontwerp hebt, maak eerst wat schetsjes. Echter heb je per vlak maar een blokuur. Dat is best pittig doorwerken. Daarom is het verstandig thuis na te denken wat je de volgende keer wilt maken. Elke week gebruik je een andere materiaal soort.

  

Maak er een mooi boekje van!

Aan het eind van de rondes, maak je een foto van jouw boekje.

Beoordeling:

Heb jij netjes gewerkt?

Zie je duidelijk bij de kunstwerkjes  welk beeldaspect je hebt gebruikt?

Heb je de verschillende materialen goed toegepast?

Heb jij jou omtrek van een vorm/mens of dier goed kunnen uitbeelden bij de verschillende beeldaspecten?

Boekje en presentatie : cijfer telt 2x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.