Van abstract naar figuratief

SAMSUNG

Van abstract naar figuratief

Kunst is net als de wereld om ons heen door de eeuwen heen steeds veranderd. Die veranderingen worden in de kunst kunststromingen genoemd.
In een kunststroming is er eigenlijk één mening over wat kunst is en hoe het gemaakt moet worden. Een soort spelregels zeg maar, en die veranderen dus per stroming.
Nog steeds ontstaan er nieuwe stromingen of vertakkingen. En dus ook meerdere meningen over wat kunst is of kan zijn! Binnen alle kunststromingen is het belangrijkste onderscheid dat je kunt maken dat tussen figuratieve en abstracte kunst.

Bij figuratieve kunst kun je zien wat het voorstelt. De voorstelling lijkt op hoe de dingen er in het echt uit zien. Dit soort kunst wordt ook wel realistische kunst genoemd (van het woord realiteit)

b5691ed646f5a19f345de44d055cb035

Bij abstracte kunst kun je niet zien wat het voorstelt. Het gaat meer over wat de kunstenaar voelt of denkt. Geen herkenbare beelden zoals natuurlandschappen, dieren, stadsgezichten of portretten van mensen. En omdat er niets herkenbaars op staat zijn deze kunstwerken ook niet altijd meteen te begrijpen. Vaak is dat ook niet echt de bedoeling. Je kunt ze ook met je gevoel benaderen, en niet met je verstand.

266px-Theo_van_Doesburg_Composition_I

In deze opdracht ga je beide kunststromingen gebruiken.

Je begint abstract en je tekening eindigt figuratief. Dat is een lastig proces, maar wel heel leuk!

Eigenlijk moet je met denken beginnen bij het eind. Wat wil je uiteindelijk figuratief tekenen. Als je dat weet, dan ga je dat beeld beetje bij beetje stileren, dat betekent dat je het beeld gaat vereenvoudigen tot een karakteristieke vorm.

Om een voorbeeld te geven: dit is hoe verschillende kunststromingen een kus uitbeelden.

de-kus-figuratief de-kus-klimt de-kus-1 de-kus-abstract de-kus-beeld

Zo zie je hoe je van een herkenbaar beeld een abstract beeld kan maken. Het begint heel herkenbaar en als laatst zie je eerst een rechthoekige steen, dan ga je er iets in zien.

Om te laten zien hoe dat er in jullie tekening uit gaat zien, zal ik een paar voorbeelden met jullie delen.

2012-06-13-10-01-21-1        2012-06-19-08-43-57-1        van-figuratief-naar-abstract

  • Begin op een wit papier een figuratief figuur te tekenen. Maak dit figuur steeds abstracter. Doe dit in vijf stappen. Bij elke rij komt er een figuur bij.
  • Als dat is gelukt, dan bedenk je een mooie achtergrond bij jouw beeld. Dat maak je met ecoline gemengd met water.
  • Daarna ga je met potlood jouw tekening erin tekenen.
  • Als je tevreden bent dan begin je met zwarte inkt de tekening in te verven en tekenen. De fijne lijntjes teken je met een kroontjespen of met een fineliner!

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

SAMSUNG

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.