3D collage

3D-Collage

OPDRACHT:

Maak een ruimtelijke collage met mixed media. Jouw werkstuk moet tegen een muur kunnen hangen. De basis van het werkstuk is een lege flacon of een schoenendoos of een stevig karton of houten plaat.

MATERIALEN EN TECHNIEKEN:

Collage: Het maken van een compositie door verschillende materialen op te plakken. Meestal is een collage tweedimensionaal: er wordt papier en karton opgeplakt, zoals foto’s, krantenknipsels, plaatjes uit tijdschriften en verzamelde biljetjes (treinkaartjes e.d.). Je kunt ook ruimtelijke materialen en voorwerpen in een collage plakken, zoals stukje stof of hout, afvalmateriaal of gevonden voorwerpen. Als een collage heel erg driedimensionaal is wordt het een assemblage genoemd.

Assembleren=

Techniek waarbij losse materialen en elementen (vaak afval en gevonden voorwerpen) worden samengevoegd en verwerkt tot een kunstwerk. Een assemblage is een ruimtelijke collage.

Reliëf: Dit betekent “hoogteverschil”. Misschien heb je het begrip ook bij aardrijkskunde geleerd. In de kunst is het de naam van een sculptuur waarvan de vormen  uit een vlakke ondergrond komen. Er zijn drie vormen te onderscheiden. Bas-reliëf of laagreliëf: de vormen springen voor minder dan de helft naar voren. Demi-reliëf: de vormen komen voor de helft naar voren. Haut-reliëf of hoog-reliëf: de vormen komen voor meer dan de helft naar voren. Een reliëf kan een los kunstwerk zijn dat bijvoorbeeld tegen een muur hangt, maar het wordt ook vaak op of in de muur gemaakt.

Mixed media: Gemengde techniek (Engels: mixed media) is een begrip dat refereert aan een kunstwerk dat bestaat uit meer dan één kunstmedium (oftewel materiaal of grondstof). Het is letterlijk een mix van allerlei media, zoals verf, gevonden voorwerpen, afvalmateriaal, hout enzovoort. Mixed media wordt veel gebruikt in collages en assemblages, omdat die technieken geschikt zijn om meerderen soorten materiaal te gebruiken. Maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in schilderijen, sculpturen en installaties.

Objet-trouvé of readymade: Objet-trouvé is Frans voor “gevonden voorwerp”, en readymade is Engels voor “kant en klaar”. Het is tegenwoordig heel normaal om bestaande voorwerpen in kunst te verwerken. Soms worden ze gebruikt omdat aan zo’n voorwerp al een bepaalde betekenis verbonden is. En soms juist omdat het helemaal geen betekenis heeft en een alledaags voorwerp is. Het gebruiken van bestaande voorwerpen werkt heel goed bij het maken van collages.

         

ONTWERPPROCES:

Voordat je jouw werkstuk kunt maken moet je het eerst ontwerpen. Je begint met het invullen van dit werkblad. Daarna maak je naar aanleiding van jouw werkblad een moodboard Daarop werk je minstens twee ideeën uit met plaatjes, schetsen en aantekeningen.

BEOORDELINGSEISEN:

  • Heb je de begrippen collagereliëfmixed media en objet-trouvé goed toegepast?
  • Is de inhoudelijke invalshoek die je hebt gekozen goed uitgewerkt?
  • Heeft jouw werkstuk een mooie compositie?
  • Is jouw werkstuk goed aan de muur te hangen?
  • Zit jouw werkstuk goed in elkaar en is het mooi afgewerkt?

Je krijgt voor zowel het moodboard met werkblad als het uiteindelijke werkstuk een apart cijfer. Beide cijfers tellen even zwaar mee.

LAAT JE INSPIREREN: https://pin.it/4csxkfL

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.